Miről szól a Rólad szól?

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ ) a Magyar Középiskolások Országos Szövetségével (MAKOSZ ) partnerségben idén áprilisban indította útjára a Rólad szól! elnevezésű konzultációs karavánt. A program célja azt volt, hogy megszólítsuk a fiatalokat, rávegyük őket, hogy szóljanak bele az őket érintő kérdésekbe. A Rólad szól! karavánja ezért körbeutazta Erdély nagyobb magyarlakta településeit, hogy beszéljen a fiatalokkal a számukra fontos kérdésekről, témákról, problémákról. Minden döntés és lépés amelyet meghoznak az országban – legyen szó akár a tanügyi rendszerről vagy a gazdaságpolitikáról – az érinti a fiatalokat. Erről szólt a Rólad szól! konzultációja. Minket érdekel, hogy mit akar az ifjúság. Ezért azt szerettük volna, ha középiskolások, egyetemisták és fiatal munkavállalók egyaránt, minél többen beleszóljanak és mondják el  véleményüket ennek a konzultációnak a keretében, hiszen így az ifjúsági szervezetek és ifjúsági képviselők is egy reális képet kapnak arról, hogy mit akarnak fiatalok valójában. Így sokkal többet tudnak tenni az ifjúság érdekében, és azokra a dolgokra fókuszálnak, amelyek a fiatalok számára tényleg fontosak. A konzultáció során a fiataloknak nem egy unalmas, nyomtatott kérdőívet kellett kitölteniük, hanem egy interaktív beszélgetés formájában zajlott,  ahol résztvevők név nélkül válaszolhatták meg a kérdéseket egy tableten. A beszélgetést egy moderátor vezette, aki folyamatosan bevonta a résztvevőket az adott kérdés megvitatásába. A konzultáció során általános kérdések kerültek megvitatásra (közélet, szabadidő) majd a középiskolások esetében a tantervet érintő kérdések, a konzultáció időtartama pedig másfél - két óra volt.

A konzultáció során 30 településre jutottunk el és 1563 fiatal fejtette ki a véleményét az őket leginkább foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban. Abban biztosak voltunk, hogy a fiataloknak igenis megvan a véleményük ezekről a dolgokról, de az, hogy ennyire őszintén és bártan válaszoltak ezekre a kérdésekre, minket is meglepett. Meggyőződtünk tehát, hogy csak kérdezni kell őket és elmondják a véleményüket.

A program sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy a Rólad szól! konzultációt kiterjesztjük annak érdekében, hogy egy még átfogóbb képet kapjunk a középiskolások helyzetéről, véleményéről.

A Rólad szól! 2.0-át októberben indítjuk útjára és szeretnénk elvinni minden romániai magyar középiskolába, hogy minél több diáknak kapja meg a lehetőséget arra, hogy elmondja a véleményét az őt érintő problémákkal kapcsolatban és ezáltal nekünk is egy még  széleskörűbb képünk legyen a magyar középiskolások helyzetéről. A Rólad szól! 2.0 első állomása Kolozs megye lesz.  Az országos konzultáció lejártával pedig az adatokat szociológusok segítségével feldolgozzuk és a döntéshozóknak továbbítjuk, hogy aktuális és reális képük legyen a mai fiatalok igényeiről, problémáiról.